Olej rydzowy tłoczony na zimno wyróżnia się przede wszystkim korzystnym pod względem zawartości kwasów tłuszczowych składem – aż 90% jego zawartości to nienasycone kwasy tłuszczowe, z czego więcej niż połowa kwasy wielonienasycone. Produkt posiada najkorzystniejszy stosunek kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3. Jest także bardzo dobrym źródłem witaminy E i A oraz witamin z grupy B.
Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej rydzowy z lnianki tłoczony na zimno działa korzystnie na pracę wszystkich układów organizmu człowieka. Regularnie spożywany zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2. oraz otyłości i depresji. Produkt wzmacnia odporność, ochrania serce, wątrobę, trzustkę i nerki, a także wzmacnia florę bakteryjną jelit. Jest korzystny przy reumatyzmie i artretyzmie. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
Olej rydzowy z lnianki tłoczony na zimno jest także środkiem pielęgnującym skórę. Przyspiesza gojenie owrzodzeń, oparzeń, ran i odleżyn. Działa także wygładzająco, uelastyczniająco, zmiękczająco i przeciwstarzeniowo. Pozwala odbudować barierę lipidową naskórka oraz zwalczyć takie problemy jak stany zapalne skóry czy wypryski.
Po olej rydzowy z lnianki tłoczony na zimno można sięgać w kuchni, jednak wyłącznie bez uprzedniej obróbki termicznej, czyli nie podczas pieczenia, gotowania czy smażenia. Produkt dodajemy zatem do potraw zimnych lub schłodzonych, na przykład do sałatek, surówek, kanapek, ugotowanej kaszy czy ziemniaków. Ze względu na wyjątkowy smak i aromat – określany mianem cebulowego lub korzennego – polecane jest łączenie oleju z zieloną sałatą, ogórkiem, pomidorem, kozim serem czy twarogiem. Produkt nadaje się także do przygotowywania zdrowych domowych marynat.
W pielęgnacji olej rydzowy z lnianki tłoczony na zimno można wykorzystać bezpośrednio na skórę ciała i twarzy, a także na włosy od połowy ich długości. Nie zaleca się natomiast aplikowania produktu na skalp.
Wielkość opakowania: 250 ml
Porcja jednorazowa: 12 g
w 100 g | w porcji (12 g) | *RWS w porcji | |
Wartość energetyczna | 3700 kj / 900 kcal | 444 kj / 108 kcal | 5%* |
Tłuszcze | 100 g | 12 g | 17%* |
kwasy nasycone | 10 g | 1 g | 5%* |
kwasy jednonienasycone | 47 g | 6 g | <> |
kwasy wielonienasycone | 43 g | 5 g | <> |
Węglowodany | 0 g | 0 g | 0%* |
w tym cukry | 0 g | 0 g | 0%* |
Białka | 0 g | 0 g | 0%* |
Sól | 0 g | 0 g | 0%* |
RWS - Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).