Erytrytol to bezbarwna, krystaliczna substancja, która bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jej słodycz jest nieco słabsza niż tradycyjnego cukru, dlatego dla osiągnięcia tego samego stopnia słodkości należy stosować jej nieco więcej - osiąga około 75% słodyczy tradycyjnego cukru.
Erytrytol wytwarzany jest w procesie naturalnej fermentacji. Naturalnie występuje w niewielkich ilościach w owocach, niektórych porostach, wodorostach oraz czerwonym winie. Doskonale nadaje się do wyrobów cukierniczych oraz słodzenia napojów, typu herbata, kawa i inne. Posiada zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu może być z powodzeniem stosowany przez diabetyków i podczas diet odchudzających.
Spożycie produktów, które zawierają erytrytol prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi, niż spożycie produktów, które zawierają tradycyjny cukier. Jest to bardzo ważne dla osób chorujących na cukrzycę oraz tych, u których nadmierny wyrzut insuliny powoduje senność
Erytrytol to substancja, która bardzo często wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym (jako zamiennik cukru) i opisywana jest kodem E968.
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Produkt pakowany jest w opakowanie typu doypack ze strunowym zamykaniem, co pozwala na zachowanie świeżości na dłużej – można je wielokrotnie otwierać i zamykać.
100% substancja słodząca erytrytol.