Soda oczyszczona zawiera w swoim składzie głównie sód i węgiel, które w połączeniu wykazują działanie silnie czyszczące (w większych ilościach nawet delikatnie żrące), fermentujące i wspomagające wypieki ciast. Kuchenna soda oczyszczona jest bezpieczna, dlatego bez obaw można ją stosować jako dodatek do wypieków i potraw. Wykazano, że oczyszcza ona organizm z toksyn i normalizuje pH w ustroju - jest to niezmiernie ważne, ponieważ w dzisiejszych czasach większość osób zmaga się z zakwaszeniem organizmu. Dodatkowo odświeża oddech, wspomaga leczenie astmy, łagodzi katar oraz likwiduje niestrawność. Dodatek sody do kąpieli może przynieść dużą ulgę przy pieczeniu i świądzie skóry spowodowanych infekcjami dróg moczowych. Produkt można stosować powszechnie jako środek czyszczący, ponieważ neutralizuje przykre zapachy, czyści srebra, obuwie i wszelkie inne powierzchnie oraz odstrasza insekty, np. karaluchy.
W związku z szerokim zastosowaniem sody oczyszczonej jej kupno poleca się każdemu. Zarówno osobom lubiącym krzątać się w kuchni, jak i tym dbającym o swoje zdrowie, z objawami choroby refluksowej czy miłośnikom sprzątania. Warto zaopatrzyć się w sodę przed większym sprzątaniem mieszkania - zwłaszcza, jeśli ceni się naturalne środki czyszczące, a także chcąc uzyskać idealną konsystencję pieczonego ciasta.
Sodę oczyszczoną stosuje się powszechnie w kuchni - stanowi dodatek do ciast, ciasteczek i innych wypieków. Jej niewielka ilość wsypana do gotujących się warzyw wydzielających nieprzyjemny zapach szybko zneutralizuje te aromaty. W związku ze zdolnością neutralizowania kwaśnego pH łyżeczkę sody można zmieszać ze szklanką wody i pić w momencie wystąpienia zgagi. W medycynie produkt stosuje się do inhalacji łagodzących ból gardła i kaszel oraz zmniejszających dolegliwości po ukąszeniu owadów. Natomiast w gospodarstwie domowym sody oczyszczonej można użyć do mycia i wybielania zabrudzonych powierzchni, neutralizowania przykrych zapachów oraz usuwania szkodników.