Dobroczynne właściwości naturalnych olejów roślinnych są chętnie wykorzystywane na różne sposoby. Jednym z ciekawszych produktów jest olej, który pozyskuje się z nasion czarnuszki siewnej, rośliny z rodziny jaskrowatych. Tłoczony na zimno i nierafinowany zachowuje pełnię wartości odżywczych i ceniony jest za swoje właściwości zdrowotne. W naszym sklepie znajdziesz olej z czarnuszki produkowany i pakowany z najwyższą dbałością o jakość i wygodę stosowania.
Jeśli zastanawiasz się, dlaczego warto pić olej z czarnuszki lub dodawać go do potraw, odpowiedzią są liczne korzyści dla zdrowia. Produkt ten wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne oraz wspomaga układ odpornościowy organizmu, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do diety dzieci i dorosłych w sezonie jesienno-zimowym. Oprócz tego, olej z czarnuszki łagodzi objawy alergii i astmy, a także obniża ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko chorób serca. Stosuje się go również na problemy żołądkowe i jako pomoc w regeneracji wątroby, na przykład po kuracji mocnymi lekami. Pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, przyspiesza gojenie zranień i poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Z tego względu może być zarówno spożywany, jak i stosowany zewnętrznie jako kosmetyk.
W składzie chemicznym oleju z czarnuszki znaleźć można korzystne dla zdrowia fitosterole, liczne witaminy z grupy B i witaminę E. Oprócz tego obecne są w nim liczne mikroelementy, między innymi selen, żelazo i cynk, a także flawonoidy. Na szczególną uwagę zasługuje tymochinon, odpowiedzialny za działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Olej z czarnuszki zawiera w 84% nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy oraz niezbędny kwas linolowy. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi. Wysokie stężenie mikroelementów i antyoksydantów sprawia, że olej z czarnuszki warto włączyć do codziennej diety, niezależnie od wieku i preferencji smakowych.
Jak pić olej z czarnuszki, by skorzystać z jego wszystkich właściwości? Wyłącznie na surowo – nie należy stosować go do smażenia. Może być pity samodzielnie lub wymieszany z chłodnym napojem lub z odrobiną miodu.
Dodatki mają za zadanie zniwelować gorzki smak oleju, który może być nielubiany zwłaszcza przez dzieci. Dlatego najmłodszym najlepiej podawać nierafinowany olej z czarnuszki razem z jogurtem, słodkim sokiem, syropem lub miodem. Z tego samego oleju mogą korzystać dzieci i rodzice, jednak różne są zalecane dawki:
Dawkowanie oleju z czarnuszki wynika z rekomendacji dietetycznych, nie jest zaś ścisłym sposobem postępowania – olej z czarnuszki nie jest suplementem diety. Można go dodawać również do sałatek i innych potraw przygotowywanych na zimno, jednak należy pamiętać o tym, że jego smak jest gorzki i mocno wyczuwalny.
Wielkość opakowania: 1000 ml
Porcja jednorazowa: 12 g
w 100 g | w porcji (12 g) | *RWS w porcji | |
Wartość energetyczna | 3700 kj / 900 kcal | 444 kj / 108 kcal | 5%* |
Tłuszcze w tym: kwasy nasycone kwasy jednonienasycone kwasy wielonienasycone | 100 g 16 g 24 g 60 g | 12 g 2 g 3 g 7 g | <> 10%* <> |
Węglowodany w tym cukry | 0 g 0 g | 0 g 0 g | 0%* |
Białka | 0 g | 0 g | 0%* |
Sól | 0 g | 0 g | 0%* |
*RWS - Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
100% oleju z czarnuszki.
Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów (w tym ziemnych), gorczycy, sezamu.