Kwas askorbinowy jest silnym przeciwutleniaczem. Stosowany w przemyśle kosmetycznym służy jako dodatek do kremów oraz balsamów, ponieważ ogranicza działanie wolnych rodników. Zaś jako witamina C (w postaci kwasu l-askorbinowego) jest stosowany w produkcji suplementów diety i leków.
Ze względu na swoje właściwości redukujące i przeciwutleniające kwas askorbinowy jest stosowany powszechnie jako dodatek do żywności. Przeciwutleniacze w żywności są substancjami, które przedłużają trwałość środków spożywczych poprzez hamowanie reakcji utleniania. Zapobiegają niekorzystnym zmianom chemicznym, m.in. w takich grupach żywności jak tłuszcze, owoce i warzywa oraz ich przetwory. Ponadto hamuje skutecznie tworzenie się trujących nitrozoamin w peklowanych mięsach, jak i stabilizuje kolor mięsa.
Kwas l-askorbinowy bywa stosowany do odbarwiania wody w basenie, jako regulator pH wody. Ze względu na swoje właściwości asymilacji żelaza, kwas askorbinowy redukuje jony żelaza, które to są odpowiedzialne za zielonkawą barwę wody w basenie.
Witamina C jest bardzo aktywna biologicznie. Bierze udział w wielu niezwykle ważnych reakcjach i przemianach, stymulując rożne procesy biochemiczne w organizmie. Dzięki bardzo dobrej rozpuszczalności witaminy C oraz dzięki aktywnemu transportowi jest ona wchłaniana przez organizm w ok. 70-80%.
Witamina C jest wysoce aktywną biologicznie cząsteczką, pełni w organizmie wiele funkcji:
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
100% kwas l-askorbinowy